Reflexoterapia
constă în masarea punctelor reflexe şi a terminaţiilor nervoase de la nivelul
tălpii, palmei sau al diferitelor articulaţii. Principiul de la care pornim
este acela că fiecare organ din corpul uman are un punct de corelaţie la
nivelul tălpii. Aceasta este o proiecţie a organismului, o hartă pe care, prin
intermediul tehnicilor de masaj, se pot identifica afecţiunile de care suferă
pacientul.
Cu o vechime de mii de ani, tehnicile reflexoterapiei pot fi aplicate cu succes pentru tratamentul unei game variate de afecţiuni, dând rezultate atât în prevenirea cât şi în vindecarea multor boli. Asta spun specialiştii în domeniu.
Ca ramură a medicinei orientale, reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene ale organismului, situate pe suprafaţa corpului, in general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă. Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătură vasculară şi energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene. Astfel, se cunosc zone de proiecţie la nivelul picioarelor, mâinilor, coloanei vertebrale, limbii, urechii, intestinului gros.Reflexul este activitatea fundamentală a sistemului nervos, cu ajutorul căruia se reglează relaţiile dintre organe şi se stabilesc relaţiile dintre organism şi mediul înconjurător.
Componentele principale ale reflexologiei sunt:
Ca ramură a medicinei orientale, reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene ale organismului, situate pe suprafaţa corpului, in general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă. Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătură vasculară şi energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene. Astfel, se cunosc zone de proiecţie la nivelul picioarelor, mâinilor, coloanei vertebrale, limbii, urechii, intestinului gros.Reflexul este activitatea fundamentală a sistemului nervos, cu ajutorul căruia se reglează relaţiile dintre organe şi se stabilesc relaţiile dintre organism şi mediul înconjurător.
Componentele principale ale reflexologiei sunt:
A. Reflexodiagnosticul
B. Reflexoterapia
B. Reflexoterapia
Constă în reperarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinţă morfo-funcţională a organismului corespondent, palpând zona lui reflexogenă, zonă foarte bogată în terminaţii nervoase şi vasculare. În caz de suferinţă sau dereglări, punctele reflexe devin sensibile, respectiv dureroase la palpare, fiind sesizate de pacient şi diagnostician. Durerea este direct proporţională cu gravitatea şi vechimea afecţiunii organului corespondent. Este absolut necesar să se facă o examinare atentă, deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase şi datorită unor afecţiuni locale în zonele de testare (bătături, tumori, traumatisme, malformaţii, afecţiuni dermatologice etc).
B. ReflexoTerapia
Este componenta reflexologiei care se ocupă cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase). Masajul se practică cu vârful degetului mare de la mână (policele) sau cu articulaţiile interfalangiene, într-o ordine care ţine seama de ecoul biologic al fiecărui organ reprezentat, şi fără obiecte intermediare (beţişoare, baghete).
În timpul executării masajului, punctele reflexe trebuie controlate în permanenţă, pentru a nu se traumatiza zonele învecinate şi a evalua deblocarea cristalelor, deoarece defecţiunile organelor se manifestă şi sub forma aglomerărilor în punctele corespunzătoare de cristale (de exemplu: acid uric, săruri, alte impurităţi).
Prin masaj se facilitează circulaţia sangvină, impunând accelerarea transportului toxinelor spre organele de eliminare sau de detoxifiere. Perturbarea circulaţiei în zonele reflexe face ca suferinţa organului corespondent să avanseze. Masarea zonelor reflexe afectate, pe parcursul mai multor şedinţe, implică fisurarea cristalelor de toxine, depuneri pe care circulaţia sangvină le va trimite prin fluxul sangvin spre organele de eliminare, îmbunătăţind astfel starea de sănătate.
• Beneficiarii reflexoterapiei
Profilactic pot beneficia de această metodă toţi oamenii care aderă la protecţia împotriva îmbolnăvirilor, dorind să-şi menţină o circulaţie sangvină şi, implicit, energetică bună. Oricine poate apela la reflexoterapie dacă intenţionează să-şi ajute propriul corp în cursa către ţinta spre care acesta tinde mereu şi care se numeşte sănătate.
• Durata tratamentului prin reflexoterapie
Reflexoterapia se poate aplica atât cu scop profilactic (previne apariţia unor afecţiuni) cât şi cu scop terapeutic (tratamentul diverselor afecţiuni - restabilirea stării de sănătate).
Reflexoterapia se realizează nn 3 cure pe an, a cbte 20 de şedinţe, o şedinţă pe zi. Durata unei şedinţe este de aproximativ 60-90 minute. Dacă durata ei este mai mare, se obţin efecte nedorite, de excitaţie prea mare. Dacă durata şedinţei este, nn schimb, prea mică, nu se mai obţin efectele dorite, reechilibrarea şi recircularea energiei nerealizandu-se.
În cazul unor suferinţe acute, se pot efectua, fără nici un risc, 2-3 şedinţe, fiecare cu durată crescândă de până la 30 minute pe zi, pentru zonele afectate. Se pot masa combinat punctele reflexe din tălpi cu cele din palme şi de pe coloana vertebrală sau urechi.
Facem observaţia importantă că, în afecţiunile acute cu cauză neidentificată, este absolut necesar ca pacientul să fie mai întâi îndrumat spre cabinetul medicului specialist, de exemplu, pentru simptomatologie de apendicită acută, abdomen acut, hemoragii interne sau exteriorizate, boli infectocontagioase !
• Avantajele reflexoterapiei
În primul rând este o metodă neinvazivă !
Cu ajutorul unui specialist, prin REFLEXOTERAPIE se pot obține rezultate extraordinare!
Recomandari
pentru pacient:
·
este
recomandat sa se faca 1,2 sau mai multe serii a cate 12 sedinte de
reflexoterapie urmate de tratament de intretinere· este recomandat ca inainte cu 2 ore cat si 30 minute dupa terapie sa nu se manance nimic;
· este recomandata o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe si sucuri naturale
· este indicat sa se bea o cantitate cat mai mare de lichide, peste 2 litri de apa/zi
· este recomandat sa nu fumati sau sa consumati bauturi alcoolice, cafea
Efectele secundare ale reflexoterapiei:
· urina isi schimba mirosul si culoarea
· transpiratia isi schimba mirosul si culoarea
· greata, voma
· diaree
· subfebrilitati
· stare pseudo-gripala
Marele avantaj al metodei constă în completa lipsă de toxicitate, în condiţiile în care civilizaţia noastră traversează astăzi o epocă foarte poluată, inclusiv pe plan medicamentos. Prin reflexoterapie nu se tratează simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normală a circulaţiei sângelui în organul sau zona afectată este un mare câştig, deoarece sângele transportă substanţe de asimilaţie, dezasimilaţie şi apărare.
Alt avantaj al reflexologiei este verificarea stării de sănătate a unui individ într-un timp scurt.
De obicei, la această metodă recurg, în mare majoritate, bolnavii care nu au obţinut vindecarea afecţiunilor prin remedii medicamentoase sau cei care doresc să se însănătoşească folosind căi netoxice. Unii o folosesc în paralel cu tratamentul medicamentos, în special cel bazat pe antibiotice, când situaţiile o impun.
În scop de diagnosticare, tratament şi chiar în scop profilactic, reflexoterapia este din ce în ce mai mult acceptată de populaţie.
http://www.bodymassage.ro/reflexoterapie-masaj-video/harta-reflexoterapiei-puncte-reflexogene-maini
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu