marți, 27 septembrie 2011

Astăzi: ULEIUL DE FLOAREA SOARELUI

FLOAREA SOARELUI! Cine nu a văzut un câmp superb cu aceste minunate flori care te umplu de veselie,de desfatare și îți luminează întreaga zi.
Această minunată plantă, este cunoscută din vremuri vechi,fiind utilizată ca și altele atât în scopuri alimentare  cât  și diverse alte scopuri.
Numele de floarea soarelui provine din cuvantul grecesc "Helianthus" , "Helios" insemnand "soare" , iar "anthus" , "floare și se pare că are radacinile intr-un stravechi mit grecesc. Una dintre variante ar fi urmatoarea:
Potrivit legendei , nimfa apelor Clyte s-a indragostit intr-o buna zi de zeul soarelui Apollo (sau Helius).Era atat de patrunsa de dragoste incat adeseori statea intinsa pe pamant , cu fata in sus , privindu-si fara incetare , de dimineata si pana seara , iubitul din ceruri.Apollo , insa, nici macar nu o observa.Ceilalti zei i-au luat in seama suferintele si au transformat-o intr-o floare , floarea soarelui.Picioarele ei s-au preschimbat intr-o tulpina , fata in floare si paru-i blond in petalele de un galben aprins.Chiar si in aceasta noua infatisare , nimfa continua sa urmareasca cu privirea soarele , floarea soarelui fiind mereu indreptata catre locul din cer unde acesta se afla in orice moment al zilei.
Sunt multe legende despre floarea soarelui – chiar si româneşti – cert este însă că aceasta este o plantă minunată iar din semintele ei, se obtine un ulei minunat şi nu numai.
  * Semintele de floarea soarelui sunt o importanta sursa de vitamina E, B1, B5, magneziu, seleniu si fosfor. Pentru efectul lor imediat, specialistii americani le considera un adevarat izvor de sanatate.
  * Vitamina E continuta este un antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi din organism, imbunatateste vederea si joaca un rol foarte important in reducerea simptomelor asociate artritei si astmului.
 * Micile seminte de floarea soarelui sunt o sursa sigura de magneziu, care are rolul de a normaliza tensiunea arteriala si de a reduce riscul aparitiei infarctului. Combate eficient stresul si migrenele suparatoare.
 * Seleniul preluat din semintele gustoase este vital pentru un organism sanatos. Ajuta la regenerarea celulelor, activarea hormonilor tiroidieni si mentine elasticitatea tesuturilor. Neutralizeaza si efectul substantelor cancerigene si contribuie la regenerarea muschiului cardiac. Tocmai de aceea, alimentele cu un continut bogat de seleniu se recomanda in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare si a bolilor batranetii.
  - Dintre toate uleiurile vegetale, cel extras din floarea soarelui constituie sursa cea mai bogata de vitamina E, un antioxidant esential pentru organism.
  - Semințele sunt bogate în ulei, conținând, fără coaja fructului, circa 55% ulei comestibil și cu întrebuințare industrială, de exemplu, la fabricarea săpunului. Turtele rămase ca reziduuri de la extragerea uleiului alcătuiesc un nutreț concentrat, bogat în proteine brute și digestibile.
 - Uleiul de floarea soarelui se afla printre produsele alimentare comune fiind intrebuintat pe scara larga in intreaga lume. Din aceasta cauza proprietatile sale benefice au fost uitate adesea sau omise in favoarea celor detinute de uleiul de masline.
 Uleiul de floarea-soarelui face parte dintre cele mai bune uleiuri pentru sanatate si propune un echilibru foarte bun intre diferitii acizi grasi.
 Prin industrializare, dupa extragerea uleiului, raman sroturile, utilizate ca sursa de proteina in hrana animalelor si materie prima pentru concentrate de proteine in industria mezelurilor.  
 - Din cojile semintelor se fabrica furfurolul folosit in industria fibrelor artificiale, a maselor plastice. Macinate, cojile se folosesc la fabricarea drojdiei furajere, circa 150 kg /tona produs.
 - Capitulele se utilizeaza in hrana animalelor, tulpinile sunt utilizate drept material combustibil sau in industria materialelor de constructii. Fiind o apreciata planta melifera, floarea soarelui asigura, in perioada infloririi, 30-130 kg miere/ha.
 Fiidca se obtine din seminte de floarea soarelui, uleiul preia o parte dintre nutrientii si proprietatile acestora putand fi utilizat cu succes atat in alimentatie cat si in anumite tratamente cosmetice.

Pentru manufactura VIVERDA - uleiul din floarea soarelui face parte dintre materiile prime de baza - datorita proprietatilor sale incontestabile .
Prin folosirea acestuia,rezulta produse cosmetice de calitate,fara costuri prea ridicate. 




Un comentariu:

  1. Que buena información, en cas el de oliva y el de girasol no falta, tanto en cosmerica como para la cocina, me ha guatado mucho la leyenda sobre el rey del sol y la ninfa Clyte.

    RăspundețiȘtergere