miercuri, 18 ianuarie 2012

GHIMBIRUL

In ultimul timp,ghimbirul este tot mai cunoscut si mai des folosit si de catre romani.
La ultimele targuri si expozitii la care am participat,au fost solicitate cosmetice cu ghimbir de mai multe persoane.
Atunci m-am hotarat sa o studiez si sa o folosesc atat in bucatarie cat si in cosmetica.

                                                                               DESPRE GHIMBIR
 Originar din India și China, ghimbirul este unul din cele mai vechi și populare condimente: chinezii îl foloseau ca plantă medicinală fiind menționat în scrierile lui Confucius, arabii îl cunoșteau din 650 înainte de Christos – ghimbirul este menționat în Coran. Dar și în Europa de Vest ghimbirul era folosit pe scară largă (cel puțin din secolul IX) – era cunoscut ca medicament împotriva ciumei; ca pudră era presărat peste bere în cârciumile din Anglia secolului XIX (așa a luat naștere ginger ale). Numele ghimbirului provine din cuvântul stringa-vera din sanscrită care înseamă “cu coarne/cu antene”.
Partea care se consumă din această plantă este numită rădăcină, dar este, de fapt, un rizom (tulpina groasă – organ de rezervă). Rizomul de ghimbir atinge 5 cm în lungime și are o formă noduroasă.
Se comercializează proaspăt, murat sau sub formă uscată de pudră sau fulgi.
Ghimbirul este un condiment puternic. Aroma sa este înțepătoare și iute, dar foarte proaspătă cu note citrice. Cea mai bună varietate de ghimbir este cea asiatică – are coaja de culoare mai deschisă.
Specialiştii precizează că mii de ani ghimbirul a fost administrat, în special, bolnavilor cu artrită reumatoidă. Acţiunea sa antiinflamatoare l-a recomandat cu succes acestei categorii de bolnavi. Fitoterapeuţii au constatat că, spre deosebire de medicamentele alopate, ghimbirul scuteşte această categorie de bolnavi de efectele secundare ale medicamentelor folosite pe termen lung - mai ales de ulcerele de stomac.
Homeopaţii  - au ajuns la concluzia că ghimbirul mai poate înlătura greaţa ce se datorează diverselor deplasări cu maşina, avionul şi vaporul. Alungă ameţelile şi are proprietăţi anticancerigene
Pe de alta parte, inhiba inmultirea arhicunoscutului   helicobacter pillori – bacteria     asociata cu instalarea ulce­rului sau chiar a cancerului de stomac si colon.
 Extrasele de ghimbir stimuleaza imuni­tatea prin cresterea activitatii timusului si splinei, precum si productia de fagocite.
Si in cancerul de san este indicat consumul de ghimbir, care se pare ca ar inhiba invazia, motilitatea si aglutinarea celulelor canceroase.
  GHIMBIRUL - innobileaza orice prajitura sau aluat, de la clasica turta dulce pana la prajiturelele simple sau ingenioase, combinat cu morcov, dovleac sau alte fructe!
Ghimbirul este bogat in potasiu, necesar pentru o buna functionare cardiaca, dar si minerale esentiale pentru sistemul circulator. Contine vitaminele A, C, E si B, dar si fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc si calciu.
Toate acestea il recomanda inclusiv in industria cosmetica. Poate fi folosit cu succes in mastile naturale pentru ingrijirea fetei, parului si unghiilor, dar este si un ajutor important al mentinerii sanatatii orale.

Doua modalitati mai convenabile  de utilizare a ghimbirului ar fi: prepararea unui ceai aromat sau daca aveti rabdare si indemanare, sa preparati o bere din ghimbir.

Am sa postez ambele retete – si o alegeti pe care doriti.

Mai exista si a treia varianta – sa cumparati berea de ghimbir gata preparata!

                                      CEAI DE GHIMBIR

 Rădăcina se taie în felii subţiri care se pun în strecurătoarea cu ceai aşezată deasupra ceainicului. Se toarnă apă fierbinte peste rădăcină şi după 10 minute ceaiul poate fi îndulcit cu miere polifloră. În cazurile de gripă, însoţite de vomă, ceaiul de ghimbir se îndulceşte cu miere de pădure. Şi asmaticii pot beneficia de ajutorul acestei plante. Se combină părţi egale de ghimbir şi morcovi (rădăcinile trebuie rase şi apoi stoarcem sucul). Se administrează cate două linguriţe înainte de fiecare masă, cu ceai de ghimbir. După o masă copioasă, infuzia de ghimbir este ideală şi ajută la eliminarea gazelor din stomac sau intestine. 

                                       BERE  DE GHIMBIR

Pentru a prepara rapid o bere de ghimbir puteti rade doua linguri de ghimbir proaspat (se gaseste in majoritatea hipermarketurilor), la care adaugati miere, stoarceti o lamaie si mai adaugati un sfert de lingura de pulbere de drojdie de bere. Le introduceti pe toate intr-o sticla de plastic de doi litri umpluta pe trei sferturi cu apa si agitati bine pana la omogenizarea amestecului. Apoi se mai adauga apa cat sa ramana un spatiu liber de 2-3 degete si se lasa sa fermenteze timp de una - doua zile. Cand sticla s-a intarit, inseamna ca berea a fermentat si este buna de baut dupa ce este filtrata printr-o sita fina sau printr-un tifon si pusa la rece. Daca nu este lasat suficient spatiu liber in sticla sau daca este lasata prea mult la caldura exista riscul sa plesneasca.
                                                                     SA AVETI SPOR!

P.S. Este in lucru sapunul cu mult ghimbir...



7 comentarii:

  1. Mi-a placut foarte mult articolul despre ghimbir si retetele sunt binevenite.Sapunul cu ghimbir este minunat, iti doresc spor la lucru !

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept sapunul cu ghimbir!!!!!:):):)Pup Moshica draga!:):):)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc draga Geta,tu ai experienta- si al tau a iesit minunat!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim - Si eu te pup draguta mea anonima!!!
    Face mosicuta unul special pentru tine si te invita si la un ceai de ghimbir sau de ce nu si la o berica?!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. am inceput sa-l folosesc de catva timp !..numai in alimentatie...dar urmeaza , nu ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Il folosesc de vreo 5 ani in toate retetele.Nu stiam chiar atit de mult despre el, dar l-am folosit pentru ca da un gust aparte.O sa-ncerc berea.Bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa credeam si eu...berea are mai multa atractie!!!
      Cine stie,ma gandesc poate la alte solutii...

      Ștergere