joi, 1 martie 2012

1 MARTIE

       Iata ca a sosit si 1 Martie!
O zi frumosa, care aduce multe bucurii si anunta totodata si venirea primaverii.

Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la Români cât și la Bulgari (sub numele de Martenița) este considerată ca fiind datorată substratului comun Daco-Tracic, anterior romanizării la primii și slavizării la ultimii, deși legendele populare îi dau alte origini, care, la Bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681. Se mai consideră deasemenea că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roșu erau purtate la gât. Documentar, mărțișorul a fost atestat pentru prima oară într-o lucrare de-a lui Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian presupune că în Moldova și Bucovina mărțișorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu ață albă-roșie, și era purtat de copii în jurul gâtului. Fetele adolescente purtau și ele mărțișor la gât în primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi să îl prindă în păr și să-l păstreze până la sosirea primilor cocori și înflorirea arborilor. La acel moment, fetele își scoteau mărțișorul și-l atârnau de creanga unui copac sau altul, iar moneda o dădeau pe caș. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.
În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

În Republica Moldova, în fiecare an are loc festivalul muzical „Mărțișor”, care începe pe data de 1 martie și durează până la 10 martie.
În unele județe ale României, mărțișorul este purtat doar primele două săptămâni. În localitățile transilvănene mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele. În județul Bihor de crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși. În Banat fetele se spală cu zăpadă pentru ca să fie iubite. În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.În zona Moldovei pe 1 martie se oferă mărțișoare băieților de către fete, aceștia oferind la rândul lor fetelor mărțișoare de 8 martie (o mică diferență față de restul țării).

Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița (Мартеница), și deasemenea în Macedonia și Albania.

sursa:http://ro.wikipedia.org/

Si acum o urare de Martisor, pe care am primit-o eu si o adresez la randul meu tuturor si un buchet de ghiocei chiar din gradina mea :

Ghiocei la Stanesti - Gorj
Firul alb e sanatate,
Cel rosu prosperitate,
Amandoua impreuna,
Insumeaza o cununa,
De succes si voie buna!
Sa aveti parte - de toate acestea!



5 comentarii:

  1. multumim , iti doresc o primavara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu multumesc si doresc multe primaveri insorite si cu bucurii
    la toata lumea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Veronica, ce bine ca te-ai gindit sa asterni aici povestea martisorului romanesc. Mie imi plac foarte mult martisoarele, in fiecare an ma opresc pe la tarabele pline sa le privesc si chiar imi pun in piept martisoarele pe care le primesc ! Sa ai o primavara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumooooss! Au iesit ghioceii! La mine inca e mare stratul de zapada, dar ma gandeam sa o dau deoparte poate, poate ....
    Multumim de urari si o primavara frumoasa si tie plina cu sanatate si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult fetelor,astept sa vad si ghioceii vostrii!
    Si mie imi plac mult martisoarele si le port cu mare drag in fiecare an.
    Mai si crosetez cate un snur alb-rosu.
    La multe primaveri!

    RăspundețiȘtergere