miercuri, 19 decembrie 2012

MOȘ CRĂCIUN


Iata ca am ajuns incet,incet si la finele acestui an controversat...
Mai avem cateva zile pana pe 21 decembrie...cand se spune ca va fi sfarsitul...
Eu cred ca sfarsitul va fi de alta natura...vom trece in alta eră...alt nivel de cunoastere si intelegere.

Pana atunci...eu zic sa ne bucuram de fiecare clipa,sa fim alaturi de cei dragi, sa ne facem numai bucurii si daruri de orice fel. Cum se spune: daruiesti si castigi!

                     
                      Să vină Moș Crăciun cu multe daruri!

             
                               Legenda lui Moș Crăciun

 Mos Craciun este mosul batran, rotofei, cu o barba alba mare, imbracat intr-o haina rosie si care duce in spate un sac mare de cadouri!
 
Mos Craciun exista si este iubit de milioane si milioane de oameni din toata lumea. 
 El este magic.
Mosul are si niste urechi magice, cu care ii aude pe copiii din toata lumea si astfel stie cand sunt cuminti!
Mos Craciun traieste in Laponia, impreuna cu niste spiridusi care lucreaza in fabrica de jucarii si care construiesc cadourile de Craciun. Tot acolo el primeste scrisorile copiilor.
Renii isi au si ei importanta lor, ei ajutandu-l pe Mosu’ sa duca cadourile intr-o singura noapte. Fiecare ren are un nume si o poveste, Rudolph este cel mai cunoscut.
Legenda zice ca Rudolph nu era acceptat de ceilalti reni deoarece avea nasul prea stralucitor, si el erea foarte mult. Dar in noaptea de Craciun, a fost la Polul Nord o ceata densa si Mos Craciun s-a gandit sa anuleze impartirea cadourilor, dar i-a venit ideea de a-l lua pe Rudolph ca sa il ghideze. De atunci, renul cu nasul rosu a devenit foarte faimos.
    
Sarbatoarea sfanta a Craciunului, cu mireasma-i de cetina de brad este incarcata de traditii si simboluri din cele mai diverse in intreaga lume.
In fiecare tara, legenda sa este raspandita prin traditii locale.


 

                      Legenda cu Maica Domnului
 
Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost. Craciuneasa nu a stat mult pe ganduri, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, nu o primeste in casa si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-L nasca pe Pruncul Iisus. Afland Craciun, acesta isi pedepseste sotia. Dar Maica Domnului printr-o minune o ajuta pe Craciuneasa sa scape de pedeapsa sotului ei. Craciun, vazand aceasta minune si afland ca in grajdul sau S-a nascut Domnul Iisus, se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel “primul crestin”. Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci si de atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului, Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si ne pune sub brad cadourile mult asteptate...
 

                                                Legenda cu moșul sărman 
Se spune ca Mos Craciun a existat odata demult – era un batran care facea jucarii.
Ii placea atat de mult acest lucru, incat le facea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 decembrie el le vindea la un targ (le vindea foarte ieftin pentru ca oamenii nu erau prea instariti). Intr-o zi de Craciun, pe drumul de intoarcere de la targ spre casa, el zareste la fereastra trei copii ce nu primisera nimic in acea zi speciala. In vremurile acelea nu exista Mos Craciun, doar parintii cumparau cadouri, iar parintii micutilor erau foarte saraci. Batranul vede ca acei copiii sunt tristi si doreste sa le ofere ceva; nu mai avea nicio jucarie la el pentru ca era prima data cand le vanduse pe toate. Si-a dorit atat de mult sa le dea o jucarie in dar, si asa, printr-o minune, pe fundul sacului a aparut una. In felul acesta le-a facut o bucurie copiiilor. Atunci si-a dorit sa poata sa faca jucarii pentru toti copiii, chiar si pentru cei sarmani care nu pot sa isi cumpere jucariile mult visate. In fata lui a aparut o caprioara ranita. Batranul a bandajat-o, iar aceasta in semn de multumire a facut sa apara renii si sania. Straiele vechi si zdrentuite ale batranului s-au schimbat in unele frumoase si rosii.
Asa a aparut Mos Craciun...
 
De atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului (24 decembrie), Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si pune sub brad cadourile. Cei 9 reni sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul acestora este Rudolph, renul cu nas rosu.


                        Legenda cu păstorul

Aceasta legenda a fost infaptuita cu ajutorul unui pastor batran si a cainelui sau credincios. La lasarea serii, batranul isi doreste sa isi gaseasca un loc in care sa poata sa stea peste noapte. Mergand el asa prin noapte, cainele incepe sa ii vorbeasca. Ii spune ca vede o stea din cale afara de frumoasa pe cer si il indeamna sa o urmeze. Batranul este de acord si urmeaza impreuna lumina stelei. La un moment dat, intr-un pustiu gasesc un grajd in care se afla o femeie si Pruncul Ei. Pentru ca afara se facea din ce in ce mai frig, vitele din grajd incercau sa-L incalzeasca pe cel mic si pe mama Lui cu respiratia lor. Vazand acestea, pastorul (care era defapt Mos Craciun) inveleste femeia si copilul cu blana de oaie pe care o avea pe el. Pentru a nu-i fi frig peste noapte, batranul se asaza intre oi sa se incalzeasca. Dis de dimineata cum pleaca din grajd, este inconjurat de o lumina alba si stralucitoare. Isi da seama ca a venit sfarsitul si ajunge in fata lui Dumnezeu. Pentru ca i-a oferit Maicii si Pruncului haina ce o avea pe el, Dumnezeu l-a rasplatit si l-a pus sa fie cel care aduce bucurii in fiecare an. Mos Craciun i-a ramas numele si pana in zilele noastre...
 
Indiferent de legenda pe care o stim sau o aflam, mosul este unul singur. Este acel batranel grasut, rosu in obraji, imbracat in rosu ce are mereu dupa el un sac mare in care incap jucariile tuturor copiilor. El apare de nicaieri si iti lasa sub bradul impodobit o multime de cadouri pe care poate ti le-ai dorit un an intreg. Vine pe horn, pe gaura cheii, pe geam, pe usa; el poate sa intre in casa pe oriunde pentru a-ti lasa cadourile mult visate. Nu il vei vedea niciodata pentru ca atunci cand iti lasa cadourile, el face o vraja si adoarme toata lumea...


 
 
 
 
 
...Sa fiti cumintei...sa vina Mosul....!




 

Un comentariu: