vineri, 1 martie 2013

1 MARTIE


 
Iata ca a sosit si 1 MARTIE insorit dupa atata frig si ploaie...

Toata lumea se bucura,ofera flori ,cadouri ,martisoare ...

Ma intreba cineva daca stiu povestea martisorului. M-am documentat bineinteles si iata ca am s-o spun si aici:


Legenda Mărţişorului

În vremuri de demult, soarele a coborât într-un sat, la horă, luând chipul unei fete frumoase. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea s-a întristat. Păsările nu mai cântau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea însă să-l înfrunte pe zmeu şi să elibereze soarele.
Până într-o zi când, un tânăr voinic a plecat să salveze soarele.
După ce a luat puteri de la pământeni a plecat să se lupte cu zmeul. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. După ce a găsit castelul zmeului a început lupta. După mai multe zile, zmeul a fost înfrânt, iar voinicul nostru a eliberat soarele. Astrul s-a ridicat pe cer şi a luminat iar pământul. Natura a reînviat, iar copiii au început din nou să râdă.
Voinicul din poveste nu a mai ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Unde se topea, răsăreau flori albe - ghioceii. A murit după ce ultima picătură de sânge s-a scurs pe zăpada albă.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu şi le dăruiesc fetelor, vestind primăvara. Roşul aminteşte de culoarea sângelui voinicului care şi-a dat viaţa pentru a salva soarele, iar albul puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Primăvara s-a luptat cu Iarna pentru a salva ghiocelul

O altă legendă, la fel de frumoasă, spune că în prima zi a lunii marite, frumoasa Primăvară a ajuns la marginea unei păduri şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie.
În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar şnurul mărţişorului, împletit din două fire: unul de culoare roşie iar celălalt de culoare albă, reprezintă sângele Primăverii care a curs pe zăpada albă, atunci când a fost salvat ghiocelul.

                              Sa aveti o primavara plina de bucurii!



 

2 comentarii: