vineri, 31 mai 2013

ZILELE ORASULUI TG-JIU

In sfarsit am putin timp sa scriu cateva impresii de la ultimul eveniment  - si anume Targul Mesterilor
Porpulari ,desfasurat la Tg-jiu in perioada 20-25 mai 2012.

A fost unul dintre cele mai frumoase evenimente petrecute in orasul nostru in ultimul timp si spun asta pentru ca acest targ s-a suprapus cu o seama de evenimente culturale care s-au desfasurat pe aceasta perioada.

In primul rand au fost zilele orasului Tg-Jiu, ocazie cu care in orasul nostru,au fost puse inca 3 stelute pe Aleea Celebritatilor din centrul orasului - dedicate personalitatilor care au pornit de pe aceste meleaguri.

Pe langa steluta celebrului C-tin Brancusi,au mai fost asezate pentru eternitate: Regizorul Sergiu Nicolaescu, actriţa Elvira Godeanu şi poetul Tudor Arghezi 

 Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, după cinci ani familia sa mutându-se la Timişoara şi, mai apoi, la Bucureşti.





Alta stea a fost dedicată lui Tudor Arghezi - fiica poetului Miţura Arghezi - fiind prezentă la eveniment.
Ea s-a declarat foarte bucuroasă de iniţiativa autorităţilor locale, spunând că nu a mai fost în oraş de foarte multă vreme şi că este bucuroasă să participe la un astfel de eveniment.


De asemenea, a fost inaugurată şi o stea în memoria actriţei Elvira Godeanu, teatrul din oraş purtând, de altfel, numele acesteia.
Elvira Godeanu (n. 13 mai 1904 București - d. 3 septembrie 1991) a fost o cunoscută actriță română de film, radio, teatru și voce formată la generația de aur a marilor artiști interbelici. A interpretat roluri extrem de variate, atât din literatura universală, cât și din cea română. Elvira Godeanu rămâne una din marile interprete ale rolului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale. A fost căsătorită cu Emil Prager, un cunoscut inginer constructor și arhitect din perioada interbelică.
A fost distinsă cu Ordinul Muncii clasa II (1952) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»”[1] și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.[2]

Tot in aceasta perioada ,au avut loc si alte evenimente pe care am sa le prezint pe rand.












2 comentarii: