vineri, 6 aprilie 2012

SARBATOAREA FLORIILOR


 Duminica, 8 aprilie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile, marea sarbatoare ce precede Pastele si deschide totodata ciclul Sarbatorile Pascale incheiate cu Inaltarea Domnului. Este sarbatoarea ce aminteste de intrarea lui Iisus in Ierusalim si de intampinarea lui cu ramuri de maslin, finic si palmieri.
Originile sarbatorii de Florii dateaza insa din perioada precrestina, fiind mentionat istoric obiceiul romanilor de a petrece in aceasta zi in cinstea zeitei Flora, dar si al imparatilor de fi marinimosi si de a acorda gratieri (sarbatorii Floriilor i se mai spune si Duminica Gratierilor). Se spune ca salciile sfintite in ziua de Florii (sau Duminica Stalparilor) au puterea de a feri acea casa de rele, de necazuri, de foc si de grindina, aducand totodata prosperitatea si belsugul in casa respectiva.

Salcia magica, salcia sfanta, salvia binecuvantata, salcia ca legenda...


Salcia este o planta sfanta in traditia romaneasca. Legendele mentioneaza ca dintre toate plantele salcia a fost singura care a ajutat-o pe Maica Domnului sa treaca apele unui rau, facandu-se punte pentru a-i asigura trecerea. Drept recunostinta, Maica Domnului a binecuvantat aceasta planta si i-a harazit sa nu fie transformata in carbune, ci sa fie indragita de oameni si adusa in fiecare an in Casa Domnului si in casele oamenilor.


Salcia, marturia 'vie' a legaturii dintre oameni si divinitate


In acelasi timp insa, salcia ca simbol vegetal a pastrat anumite atribute ale simbolului salciei din perioada precrestina. Ea sugereaza totodata primavara, moartea si viata, regenerarea naturii, dar si cea a omului, regenerarea fizica, dar si cea spirituala. Salcia are puteri tamaduitoare si terapeutice, este o legatura ‘vie’ intre noi si divinitate. In caz de boala, de suferinta, de sperietura, de trasnet sau fulger, este indicat sa ceri ajutorul divin si sa atingi aceste ramuri sfintite.


Tot spre a fi sanatosi si a tine bolile trupesti la distanta, este bine ca atunci cand facem baie sa punem in apa cateva frunze de salcii sfintite. Salciile si matisorii de salcii se pun si in mancarea animalelor pentru ca acestea sa se inmulteasca si sa nu se imbolnaveasca.

Pentru sanatate, amintire si iubire de-o viata

In unele zone ale tarii, oamenii obisnuiesc sa-si incinga mijlocul cu ramuri sfintite de salcie pentru a fi sanatosi tot timpul anului, dar si pentru a tine deoparte durerile de spate. Totodata, de Florii, exista traditia ca tinerii indragostiti care intentioneaza sa se casatoreasca in anul respectiv sa-si ‘prinda’ simbolic mijlocul cu ramuri de salcii. Astfel, legatura lor va fi binecuvantata si nimeni sa nu ii poate desparti.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu