vineri, 24 februarie 2012

DRAGOBETE SI BUSUIOC


 Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea.

Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi.
Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand chiar "mesaj al cerului".
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri (fara indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii...



Busuiocul, planta magica si tamaduitoare, se seamana de Dragobete



La noi, la romani, ca si in toata lumea crestin-ortodoxa, busuiocul este cunoscut, mai degraba ca planta sfanta. Preotii il folosesc la prepararea aghiazmei si la stropirea pentru sfintirea locurilor si alungarea necuratului. Dar aceasta planta frumos mirositoare are si puteri magice si tamaduitoare.



Ca sa capete calitati speciale, busuiocul trebuie plantat in dimineata de Sfantul Gheorghe, pe 23 aprilie, inainte de rasaritul soarelui.

 Insa, semintele de busuioc se pun in pamant, in vase mici, la Dragobete, pe 24 februarie.



Vasele se tin in casa, la lumina si, in ziua de Sfantul Gheorghe, se planteaza afara, in gradina.

Cu ajutorul busuiocului, fetele nemaritate isi pot visa ursitul si au noroc in dragoste. Trebuie doar ca in ajunul marilor sarbatori sa-l poarte in par, la brau ori in san sau noaptea, inainte de culcare, sa-l puna sub perna. Se spune ca femeia care va bea zilnic, pe nemancate, apa de busuioc, cate o cana de apa in care s-au macerat de seara pana dimineata trei ramurele de planta, va ramane mereu tanara si frumoasa si va fi iubita de alesul ei ca in prima zi.

Se mai spune ca cine poarta un fir de busuioc in portofel va avea noroc la bani; daca plantezi busuioc in jurul casei, fortele raului nu se vor apropia; e bine sa oferi in dar de casa noua un ghiveci cu busuioc. Se crede ca planta il va proteja pe om si va atrage norocul si belsugul spre casa. Cand un baiat accepta un fir de
busuioc de la o fata inseamna ca sunt logoditi.



,,Dragostea este misterul dintre doi oameni -
      nu asemanarea dintre ei!     








 

6 comentarii:

  1. foarte dragut...si busuiocul...l-am planta noi...da' nu stim unde...sub mormanele de zapada :)
    o zi frumoasa !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe balcon Coco - eu asa am facut!
    Zi frumoasa si tie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu apreciez foarte mult busuiocul, chiar am facut un sapun cu busuioc !

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, cred ca este super - am sa incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Perdona por no visitarte antes....maravillosas!!! Felicidades.
    Besos.
    Feli.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult Feli!
    Din cate am inteles,ai fost tare ocupata si fericita,nu?!
    Est bunicuta - felicitari - sa fii fericita alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere